Rehberler ve İpuçları

Engelli Çalışma Saatleri Ne Kadar?

Engelli çalışma saatleri konusunda ayrı bir düzenleme yoktur. Haftalık yasal çalışma süresi engelliler için de 45 saat olarak uygulanır. Engelli çalışma saatleri konusunda işverenin inisiyatifiyle ve bireysel-toplu iş sözleşmeleri ile bir düzenleme yapılabilir.

Engelliler, engel durumuna uygun işlerde çalıştırılmalıdır. Engel durumunu daha da ağırlaştırılacak işlerde çalıştırılmaları, kanunen yasaktır. Aynı zamanda kişinin sağlık durumunun çalışmaya uygunluğu da önemlidir.

Özel Sektör Engelli Çalışan Hakları Nelerdir?

Özel sektör engelli çalışan hakları arasında uygun bir işte çalıştırma zorunluluğu vardır. Aynı zamanda özel sektördeki iş yeri personellerinin yüzde 3’ü engelli olmalıdır. Böylece işe alım sırasında dezavantajlı durumda olan engellilerin iş bulması kolaylaştırılır.

Engelli bireyler, yasalara aykırı işveren tutumları nedeniyle iş mahkemesine başvurabilir. Haksız yere işten çıkarma, engel durumunu gözetmeme; en sık dava konusu olan olaylardır.

Engelli Çalışma Saatleri İş Kanunu’nda Ne Kadardır?

Engelli çalışma saatleri, İş Kanunu’nda haftada 45 saat olarak uygulanır. 45 saatin üzerinde olan çalışmalarda, engelli çalışanlara mesai ücreti ödenir. Engelliler, yıl içerisinde izin haklarını kullanabilir. İzin süreleri şu şekilde uygulanır:

  • 1 yıldan beş yıla kadar kıdemi olanlara 14 gün izin verilir.
  • 5 yıldan 15 yıla kadar kıdemi olan çalışanlara verilen izin süresi 24 gündür.
  • 15 yıldan çok kıdemi olanlara 26 gün izin verilir.

Engelli personellere 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle bir gün izin kullandırılır. Dünya Engelliler Günü’nde de bir gün izin hakkı vardır. Ancak bu izinler özel sektörde zorunlu değildir. Engelli çalışma saatleri Engelliler Günü’nde de uygulanmaya devam edebilir.

Engelli İşçi Günde Kaç Saat Çalışır?

Engelli İşçi Günde Kaç Saat Çalışır

Engelli işçinin günlük çalışma süresi 8 saattir. 8 saatin üzerinde çalışma yapılabilir. Ancak kamu kurumlarında görev yapan engelli memurların 20.00-06.00 saatleri arasında çalıştırılması mümkün değildir. Engelli vatandaşların ağır işlerde ve yeraltı işlerinde çalıştırılması yasaktır. Aynı zamanda çalışamayacağına dair raporu bulunan engellilerin işe alınması da yasaktır.

Engellilerin Çalışma Saatlerini Kim Belirler?

Engellilerin çalışma saatlerini işverenler belirlenir. Çalışma saatleri, bireysel iş sözleşmeleri ile düzenlenebilir. Yasal olarak engellilerin çalışma süresine ilişkin bir düzenleme yoktur. Normal 45 saatlik süre, engelliler için de uygulanır.

Engelli Memur Günde Kaç Saat Çalışır?

Engelli memurların günlük çalışma süresi 8 saattir. Fazla mesai söz konusu olduğunda çalışanların rızası alınır. Engelli memurlar, günlük izin haklarını da diğer çalışanlar gibi kullanır.

Engelli Çalışanların Mesai Zorunluluğu Var mı?

Engelli çalışanların mesai zorunluluğu yoktur. Mesai için engelli işçilerin rızası alınmalıdır. Rızası alınan engelli işçinin ücreti de ödenir. Mesaiye konu olan iş, engelli işçinin engel durumuna uygun olmalıdır. Bu işçiler, yer altındaki işlerde ve madenlerde çalıştırılamaz.

A101 Engelli Çalışma Saatleri Nedir?

A101 engelli çalışma saatleri, diğer personellerle aynıdır. Engelli personel, kendi sağlık durumuna uygun yerlerde çalıştırılır. Bölge müdürlüklerinde, depolarda ve mağazalarda çalışma saatleri farklı olabilir.

Engelli Çalışma Şartları Nasıldır?

Engelli çalışma şartları, çalışılan iş yerine göre değişiklik gösterir. Ancak işverenler ve diğer personeller, engelli bireylere karşı ayrımcı davranışlarda bulunmamalıdır. Ayrıca çalışma koşullarının düzenlenmesi konusunda engelli bireylere uygun planlama yapılmalıdır.

Engelli bireyler, engel oranına göre farklı işlerde çalışabilir. İdari işler, teknik sorumluluk gerektiren işler, engelli personeller tarafından yapılabilir. Engelli bireylere maaş konusunda bir ayrımcılık yapılamaz.

Engelliler, çalışma şartları konusundaki şikâyetlerini yetkili mercilere iletmelidir. Bu sayede gerekli durumlarda işverene yaptırım uygulanır. Engelli çalışma saatlerinde yapılan bir ayrımcılık nedeniyle işverene para cezası verilebilir.

Ayrıca Bakınız: Polislikte Diş Nasıl Olmalıdır? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu